Het belang van behang

Een blog over behang? Hoe stoffig is dat?
Nou niet dus. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nooit een fan geweest ben van behang (want te bewerkelijk en saaie motieven) en daarom bewerkte ik met veel plezier de muren van ons huis met de verfkwast.

Behang is een tijd in de vergetelheid geraakt, maar is nu al een tijdje weer helemaal terug!
Allereerst zijn er tegenwoordig héél veel behangprints die feilloos inspelen op de trends van nu, zoals scandinavisch (zwart/wit),  retro, botanisch, geometrisch, pastels maar ook levensechte nabootsingen beton, sloophout, cortenstaal, paneeldeuren, etc.

BN wall     BN

En niet te vergeten de fotowand, in de jaren zeventig helemaal hip.
Mijn oom en tante die tig jaar geleden al regelmatig van interieur veranderden volgens de laatste trends en ook geabonneerd waren op het inmiddels ter ziele gegane tijdschrift 101woonideëen, hadden op een dag een muurvullende afbeelding van een loofbos in hun slaapkamer! Ik kon mijn ogen er niet vanaf houden; die dieptewerking en het effect van zo’n XXL foto in je kamer maakte veel indruk op mij.

bos_fotomuur_slaapkamer_fotobehangen.nl

Een belangrijke verandering in behangland is dat het behang van tegenwoordig veel veelzijdiger is en makkelijker te verwerken. En de keuze is reuze.

Vanwege de makkelijke aanbreng- en verwijdermogelijkheden kun je behang op veel meer manieren toepassen. Denk aan kastdeuren, keukenmuur, toilet.

Waar je voorheen nog in gevecht was met behangtafel, lijm mengen, scheve banen etc. Heb je de laatste jaren het fantastische vliesbehang. Vliesbehang bestaat uit een papieren of vinyl toplaag. De rug van het behang is van vlies.
Belangrijke en fijne eigenschap van vliesbehang is dat niet het behang wordt ingelijmd maar de muur en je hebt geen wachttijd. Dat werkt veel gemakkelijker. Verder krimpt en scheurt het behang niet en is het veel sterker  dan klassiek behangpapier.
Daarnaast is vliesbehang goed te corrigeren op de muur en mocht je het behang op een gegeven moment beu zijn dan trekt je het er eenvoudig weer af.
Behalve vliesbehang heb je ook nog het traditionele papierbehang, vinylbehang, acrylbehang, glasvezelbehang en textielbehang. Ieder met zijn specifieke eigenschappen, waarvan vliesbehang het makkelijkst te verwerken is.

Een greep uit de mogelijkheden en trends in behang:

BN BN_wallcoverings_vogelsa BN

wallpaper collection

– Geometrische vormen
– Nabootsen andere materialen zoals (steiger)hout, beton, tegels.
– Botanisch, afbeeldingen van planten, bloemen en vogels en insecten.
– Zwart-wit patronen, passend in de populaire scandinavische stijl.
– Kunstreproducties, beroemde schilderijen wandvullend op je muur.
– Fotobehang: afbeeldingen te kiezen uit de bestaande collectie van een behangproducent of van een eigen foto.

Zoals ik hiervoor al zei kun je natuurlijk ook heel creatief aan de gang gaan met behang .
Bijvoorbeeld een gedeeltelijk behangvlak aanbrengen op lange muur.
De schouw behangen, een paar losse banen op de muur plakken  in verschillende bij elkaar passende motieven of kleuren.
Collage behang
Beplak eens een kastdeurtje of lades  met een mooi behang, of de stootborden van een trap.
Houten kastjes voor aan de muur met verschillende soorten behang bekleed geven ook een heel verrassend effect. Ook leuk in de baby-/kinderkamer.
Goed voor een snelle metamorfose.
Gauw aan de slag!

Wil je nog meer ideeën over de mogelijkheden van behang, neem dan eens een kijkje op mijn digitale moodboard van Pinterest

Voor vragen en informatie: danielle@stijlcompagnie.nl
www.stijlcompagnie.nl
Stijl_Compagnie_logo

(Bron foto’s: BNWallcoverings, fotobehangen.nl en stijlcompagnie.nl)