Hoe wil ik wonen?

Tijdens de feestdagen aan het einde van het jaar, een tijd waarin je veel tijd binnenshuis doorbrengt en iets meer vrijetijd hebt, worden vaak plannen gemaakt voor een nieuwe inrichting/verbouwing of zelfs verhuizing.

Als interieurontwerper/adviseur ben ik natuurlijk altijd nieuwsgierig hoe mensen wonen.
Als ik voor het eerst bij iemand in huis kom (zakelijk of privé) dan probeer ik zo goed mogelijk te analyseren wat de bewoners belangrijk vinden in hun huis.

De één heeft immers de inrichting als een showroom in een interieurzaak en de ander leeft in een bonte collectie, door de jaren heen verzamelde spullen en natuurlijk alle (woon)variaties daar tussenin.

Nu ben ik ook geïnteresseerd in de reden waaròm mensen hun huis op die bepaalde manier hebben ingericht.
Kijk, niet iedereen heeft de inrichting van haar/zijn huis als nummer 1 op het prioriteitenlijstje staat; er zijn immers belangrijkere zaken in de wereld. Maar iedereen die op een gegeven moment in haar/zijn leven een woning betrekt moet een keuze maken over de inrichting en zich de vraag stellen: Hoe wil ik wonen?

Daarna komt trouwens meteen de volgende vraag: Wat is mijn budget? (maar daarover een andere keer)

Hoe wil ik wonen_blog_2_moodboard

Hoe wil ik wonen?

Vanuit mijn visie moet voor het beantwoorden van die vraag aan drie (basis)behoeften worden voldaan.
Immers, zelfs als het je niet interesseert hoe je woonruimte er uit ziet; je wilt wel onbezorgd wonen.

Die drie basisbehoeftes zijn:  veiligheid, thuiszijn en inspiratie.

Eerste behoefte: Veiligheid

De eerste behoefte is veiligheid: dat klinkt misschien raar, maar stel je voor dat je in een huis woont dat niet afgesloten kan worden, iedereen kan, dag en nacht, zomaar binnenkomen of binnenkijken.
Dat wil je natuurlijk niet.  je wilt dat je woonruimte een veilige plek is, waar je je geborgen kunt voelen en veilig voor ongenodigde of ongewenste situaties.

Tweede behoefte: Thuiszijn
Je woonruimte is je thuisbasis in deze wereld, jouw plek, op het moment dat jij over de drempel van je woning stapt, stap je jouw wereld in. Maakt niet uit of je nu heel bewust met je inrichting bezig bent of dat het je nooit mee bezig bent. In je eigen woonruimte kun je je terugtrekken uit de maatschappij en tot rust komen. Je kunt er uitrusten,  ontspannen en zo weer energie opladen. Je kunt er Thuiszijn.
Je kunt bepalen wie of wat er die ruimte binnen mag komen. Jij bent de baas! En dat brengt me bij de derde behoefte:

Inspiratie
En dan bedoel ik inspiratie in de ruimste zin van het woord.
Wil jij van je huis je thuis maken dan lukt dat in mijn visie alleen als je je omringt met voorwerpen die bij jou een bepaalde emotie oproepen. Voorwerpen die iets bij je teweeg brengen, waar jij je fijn bij voelt. Steeds als je die voorwerpen ziet dan wordt je blij, gelukkig of denk je aan een bepaalde dierbare gebeurtenis of beleving, of je wordt door het zien van de voorwerpen op nieuwe ideeën gebracht: ze dienen letterlijk als inspiratie.
Kijk maar eens in je huis; ook jij hebt vast bepaalde voorwerpen die je een plaats in je woonruimte heb gegeven omdat je er een band mee hebt. Dat kan een foto zijn, maar ook een fauteuil of vloerkleed, of die bank waar je zo lang voor gespaard hebt.

Moodboard_stijlcompagnie_blog_2
Daarnaast heb je vast ook voorwerpen waar je geen band mee hebt, sterker nog, je vraagt je af waarom je die voorwerpen nog in huis hebt. De populaire Japanse opruimgoeroe Marie Kondo heeft daar een interessant boek over geschreven. Zij hanteert de volgende stelregel voor het opruimen (declutter) van je huis: pak ieder voorwerp vast en bepaal of je er gelukkig van wordt. Zo niet dan kan het je huis uit, zo wel dan blijft het.
Moeilijker wordt het niet en geloof me, het werkt fantastisch!
Kijk er zijn natuurlijk weinig mensen die gelukkig worden van een fles allesreiniger of een rol wc papier, maar dat zijn voorwerpen die je gewoon nodig hebt, dat telt niet.

Voordelen van jezelf omringen met inspirerende voorwerpen is dat jij je THUIS voelt in je eigen woonruimte. Jij hebt die voorwerpen op een gegeven moment uitgekozen omdat jij er een goede emotie bij kreeg.

Het gaat niet om woontrends of woonstijl, het gaat om jouw stijl: hoe wil ik wonen?

Wil je de inrichting van je huis veranderen, maar kom je er zelf niet uit, dan zoek ik graag met je samen naar jouw woonstijl. Info: danielle@stijlcompagnie.nl

Daniëlle
www.stijlcompagnie.nl