Toepassen van Philips Hue starterkit

Onlangs heb ik de ontvangen Philips Hue starterkit in gebruik genomen en ik wil jullie er graag iets over vertellen.
Wat is Philips Hue?

Philips heeft met de Hue LED lampen gecreëerd die door middel van een app kunnen worden aangestuurd. Naast het aan- en uitzetten en dimmen van de lampen kun je eenvoudig een brede schakering aan kleuren uit de lampen creëren. De Iphone app bevat een aantal voorgeprogrammeerde kleurinstellingen, maar je kunt ook op vrij eenvoudige wijze (eventueel op basis van foto’s) zelf experimenteren met kleurenschema’s.
Klinkt best mooi toch?

De starterkit wordt geleverd in een luxe doos en bevat 2 LED lampen van 806 lumen en 2700 K; een switch met magnetische houder en een Hue bridge.

SC_Philips Hue_2

Er zitten twee kleine boekjes bij waarin in vele talen o.a. de garantiebepalingen vermeld staan en een verwijzing naar een  website Philips Lightning  www.meethue.com . Je wordt dan doorgelinkt naar een Nederlandstalige website die zeer uitgebreide informatie verschaft over de aansluiting van de kit en de vele gebruiksmogelijkheden van het Philips Hue lichtsysteem.

Het installeren van de starterkit is zoals de handleiding al vermeld vrij eenvoudig. Je kiest in welke armaturen je de lampen wilt installeren en vervangt je oude lampen door de LED lampen. Zet de betreffende lampen aan zodat er netspanning op staat. Vervolgens sluit je de bridge met bijgeleverde netwerkkabel aan op je router en het elektriciteitsnet. Wacht dan eventjes tot er drie lampjes branden. De bridge is nu aangesloten.

Download nu de Philips Hue app via de Apple store of de Google Play store op je smartphone en zoek de betreffende lampen. Open de app en ga aan de slag. Het is echt leuk speelgoed, je kunt de verlichting helemaal personaliseren.

Bedien de lampen vanuit je huis, maar ook als je niet thuis bent. En dat is meteen een groot pluspunt. Op deze manier kun je de illusie wekken dat je toch thuis bent.

SC_Philips-Hue_3 SC_Philips-Hue_4

Verder kun je lichtschema’s opstellen, aangepast aan jouw dagritme en activiteiten. Iedere aangesloten lamp kun je individueel bedienen en instellen. Je kunt bijvoorbeeld het licht geleidelijk uit laten gaan, zodat je nooit meer uit bed hoeft om het uit te zeten. Of juist ’s morgens door middel van een geleidelijk toenemende lichtintensiteit op een natuurlijke manier gewekt worden.

Naast bediening via de app op je smartphone, kun je de Philips Hue lampen ook bedienen met bijgeleverde switch.
Daarmee kun je alle aangesloten lampen aan en uitzetten, maar ook dimmen of juist in lichtsterkte laten toenemen.

De switch wordt geleverd met een magnetische houder die je op een handige plek in huis kunt hangen.

Maximaal aantal lampen dat je op deze bridge kunt aansluiten is 50 stuks.

SC_Philips-Hue_5 SC_Philips-Hue_6 SC_Philips-Hue_7

Een mooie mogelijkheid is dat je diverse sferen kunt creëren in een ruimte.  Op de app staan verschillende sferen; om te ontspannen, lezen of juist om te concentreren. Deze sferen kun je ook programmeren per aangesloten lichtbron. Ieder met een eigen lichtintensiteit en lichtkleur.

Wat zijn de nadelen van de Hue starterkit?
De prijs is natuurlijk best pittig, maar als je toch bezig bent om je lampen in huis te vervangen voor ledlampen, dan is dit een mooie start. Gaandeweg kun je het aantal lichtbronnen uitbreiden. Op die manier kun je wel veel gebruiksgemak creëren in het bedienen van je verlichting.

Wat ikzelf als een klein nadeel beschouw is dat je je huisgenoten wel even moet opvoeden in het gebruik van de switch, zodat de lampen altijd op spanning staan. In mijn huishouden komt het regelmatig voor dat iemand het licht toch nog uitzet dmv de vertrouwde lichtschakelaar, maar dan werken de app en de switch niet meer; je hebt immers spanning nodig op de aangesloten lichtbronnen.

Voordeel is het kunnen personaliseren van je verlichting, op ieder moment, zelfs als je niet ter plekke bent.
De LED lampen zijn prettig aan de ogen en geven sterk en warm licht.

We hebben de set nu een aantal weken in gebruik; aangesloten op de centrale keukenlamp die brandt tot de laatste naar bed gaat en op een sfeer/leeslamp in de woonkamer. De app is makkelijk in gebruik en het vergt wat aanpassingen qua ‘verlichtingsgedrag’ van alle huisgenoten. Maar uiteindelijk wordt er vaak gebruik van gemaakt om de juiste sfeer te creëren.

De starterkit is te verkrijgen via: https://www.dmlights.nl/philips_hue_white_starter_kit_wit~0DFRM